Saturday, 14 May 2016

Indian Geography - 1

Indian Geography - 1
1. On the tributary of which river has Rihand Dam been constructed?
(a) Chambal (b) Yamuna
(c) Son (d) Periyar
Answer: ( c)

2. Papi Hills in Andhra Pradesh are a part of _____
(a) Eastern Ghats (b) Western Ghats
(c) Aravallis (d) Khasi Hills
Answer: ( a)

3. Dharavi, India’s lagest slum is in:
(a) Delhi (b) Mumbai
(c) Chennai (d) None of these
Answer: ( b)

4. The first national park in India:
(a) Eravikulam (b) Corbett NationalPark
(c) Guindy (d) Ghana
Answer: ( b)

5. The latitude of the southern most point of the mainland of India:
(a) 84' (b) 64'(c) 74' (d) 94'
Answer: ( a)

6. Which state is called Granary of India?
(a) Rajastan (b) Punjab
(c) Tamil Nadu (d) West Bengal
Answer: (b )

7. The river which originates from Thriambak hills:
(a) Krishna (b) Kaveri
(c) Tungabhadra (d) Godavari
Answer: ( d)

8. Chenchu is a tribe of:
(a) Andhra Pradesh (b) Kerala
(c) Tamil Nadu (d) Assam
Answer: ( a)

9. The first jute mill in India was established  at Rishra near....
(a) Mumabi (b) Lucknow
(c) Coimbatore (d) Kolkata
Answer: (d )

10. What percentage of the world area is occupied by India:
(a) 7.2    (b) 6.8   (c) 4.2   (d) 2.4
Answer: ( d)

11. Cities connected by the Golden Quadrilateral project are New Delhi, Mumbai, Kolkata and .....
(a) Hyderabad (b) Chennai
(c) Bangalore (d) Kanyakumari
Answer: (b )

12. Which region is called the ‘The Ruhr of India’?
(a) Chotanagpur (b) Chhatisgarh plain
(c) Raniganj (d) Haryana
Answer: (a )

13. The only anthrapoid ape found in India:
(a) Hoolock Gibbon (b) Lion tailed macaque
(c) Spotted linseng (d) Slender lorries
Answer: (a )

14. Jarawas live in:
(a) Little Andaman (b) Tamil Nadu
(c) Karnataka (d) Kashmir
Answer: (a )

15. In which state is Kolleru lake?
(a) Rajastan (b) Orissa
(c) West Bengal (d) Andhra Pradesh

No comments:

Post a Comment